Reklam:

Reklam:

lördag 23 mars 2024

En historisk skattkista öppnas för alla

 

I dagarna har Kalmararkivet öppnat på stadens universitetsbibliotek. Det är årtionden av lokalhistoria som nu digitaliserats med hjälp av studenterna och blivit tillgängliga för allmänheten. Det är inte bara dagstidningar som poppat upp till historiefantasters stora lycka. Allt från pamfletter, officiella inbjudningar till de stora festerna i staden och annat roligt finns med i arkivet. 

KALMAR Enligt universitetets rektor Archimedes Svensson har det varit ett meningsfyllt arbete som visar nya sidor av Kalmars historia.

"Kalmararkivet existerar tack vare anonyma eldsjälar och våra studenter", säger han stolt. "Lokalhistoria är underskattat och själv fann jag att min gammelmorfar odlade fram en enorm pumpa som kom på 3:e plats i en lokal tävling 1965. Tyvärr är vissa delar förlorade av artikeln." 

Archimedes berättar att erbjudandet kom som en chock från en privatperson som kontaktade honom. När han väl kom till mötet blev han lyrisk då han såg vad de hade i sina gömmor. Han beskriver det som att hitta en guldgruva för Kalmar stads historia. De ville bara dela med sig och sprida historierna till allmänheten för att hedra en gammal släkting. När vi frågar om vi kan få möta personen blir vi nekade. Personen vill förbli anonym.

Vår reporter Layla Karlsson leds till ett oanseligt bord med en dator kopplad till en inlåst hårddisk på ett kontor.  Ett gammalt fotografi taget på en livlig marknadsdag vid Stortorget möter hennes blick på skärmen och bakom datorn hänger en lokal konstnärs målning av slottet. Vår reporter blir den första utanför projektet att testa arkivets sökfunktion. Hon finner mycket smått och gott efter lite letande i arkivet. Ett flertal individer möter hennes blick från gulnande foton då hon söker. Vår tidnings grundare är inget undantag. Arkivet öppnas för allmänheten femte april. Vem vet vad som finns dolt i denna historiska skattkista som just öppnats?

LAYLA KARLSSON

Inga kommentarer:

Reklam:

Reklam:

.

.